Wyznacz najmniejsza i największa wartość funkcji
PanTys: Wyznacz najmniejsza i największa wartość funkcji
f(x)=x2ex w przedziale <−3,1>
27 maj 20:04
PanTys: nie wiem jak to ugryźć
27 maj 20:09
PanTys: Czy to będzie dobrze?
f'(x)=0 ⇔ 2xe
2+x
2e
x = 0 ⇔xe
x(2+x) ⇔ x=−2
f(1)=−2e
27 maj 20:23
Godzio:
f(−3) powinieneś był chyba liczyć jeszcze (reszta ok)
27 maj 20:25
Krzysiek: xex(2+x)=0
więc x=0 lub x=−2
i liczysz jeszcze wartości na końcach przedziału
27 maj 20:26
PanTys: ale dla funkcji f(x)=xex(2+x)?
27 maj 20:29
Krzysiek: wartości liczysz dla funkcji f(x) a nie jej pochodnej
27 maj 20:34
PanTys: Czyli:
f(0)=1
f(1)=e
Czyli maks i min to będzie?
27 maj 20:39
Krzysiek: f(0)=0
e≈2,7
27 maj 20:41
PanTys: jaki sens jest w liczeniu pochodnej?
27 maj 20:44
Krzysiek: myślałem,że wiesz po co to liczysz...
27 maj 20:47
PanTys: No tak bo myślałem, że minimum będzie dla x=−2, a okazało się, że liczę jeszcze x=−3
27 maj 20:49
Krzysiek: dla punktów x=0 i x=−2 (w tym przpadku) to mogą to być minima/maxima lokalne (mogą też i byc
globalne)
Tutaj akurat wyszło,że dla x=−2 masz maximum lokalne a dla x=0 minimum globalne.
27 maj 20:52
PanTys: Dobrze, dzięki wielkie ogarnę jeszcze temat
27 maj 20:54