Granica funkcji w nieskończoności
Blue: Oblicz granicę
lim (x
3 +x)
3
x−>−∞
x−>−∞
lim(
√x+1−
√x)
x−>∞
w pierwszym mi wyszło : −∞, a w drugim ∞. Czy to jest dobrze

? Co do trzeciego, to w ogóle nie
wiem, jak się za to zabrać... Ktoś coś podpowie


27 maj 19:57
Krzysiek: 1,2,dobrze
| | a2−b2 | |
3 skorzystaj ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
27 maj 20:03
Blue: A mógłbyś to 3 rozpisać

Proszę
27 maj 20:08
Krzysiek: nie mógłbym
27 maj 20:12
Blue: Dlaczego?:( To powiedz mi , czy ja dobrze robię:
i granica wynosi ∞

?
27 maj 20:15
Blue: Dlaczego?:( To powiedz mi , czy ja dobrze robię:
i granica wynosi ∞

?
27 maj 20:15
Blue: albo 0

?
27 maj 20:16
Blue: albo 0

? Albo już sama nie wiem, bo tam mamy wyrażenie nieoznaczone w mianowniku..
27 maj 20:17
Krzysiek: Tak zero, W mianowniku nie masz symbolu nieoznaczonego, +∞+∞=+∞
więc 1/∞=0
27 maj 20:24