Wykres funkcji
Zasmaczysty: Witam prosiłbym o pomoc przy tym zadaniu: Narysuj wykres funkcji f(x)=x|x−2|−3.
Wydaje mi się że najpierw trzeba narysować wykres dla |x−2| potem przesunąć o 3 w dół?
ale co zrobić z tym x przed wartością bezwzględną?
27 maj 19:36
WueR:
Albo − rozwazyc funkcje w odpowiednich przedzialach (takich dwoch, ze wartosc w module jest
odpowiednio wieksza lub rowna i mniejsza od zera).
27 maj 19:37
5-latek: dla x≥2 wzor funkcji bedzie taki f(x)=x(x−2)−3
dla x<2 wzor funkcji bedzie taki f(x)=x(2−x)−3 i rysuj
27 maj 19:39
Zasmaczysty: eeee skąd Ty to wziełeś?
27 maj 19:42
WueR:
x ≥ 2 ⇒ |x − 2| = x − 2
27 maj 19:43
Zasmaczysty: To rozumiem chodziło mi o to skąd wziąłeś że dla x<2 f(x)=x(2−x)−3? I w poleceniu jest
napisane narysuj wykres a nie wykresy
27 maj 19:48
5-latek:

Oczywiscie ze bedzie to jeden wykres
A bedzie taki . Widzisz przedzialy ?
27 maj 19:54
5-latek: czyli dla x≥2 a wiec dla x∊<2,∞) bedzie to czesc paraboli opisana wzorem y=x(x−2)−3 a dla x<2
czyli x∊(−∞ 2) bedzie to czesc paraboli opisana wzorem y=x(2−x)−3
27 maj 19:57
Zasmaczysty: Dzięki za pomoc, ale nadal nie wiem skąd wiesz że dla x<2 f(x)=x(2−x)−3
27 maj 20:00
5-latek: |x−2| to dla x<2 czyli x∊(−∞,2) wemy jakakolwiek liczbe z tego przedzialu (ale nie krancowe
)np x=−10 to |−10−2|=|−12| wiec opuszcajac wartosc bezwzledna musimy zmienic znak na
przeciwny
Wobec tego |x−2|=−(x−2)=−x+2=2−x
Wiec po opuszczeniu wartosci bezwzglednej dla tego przedzialu funkcja ma wzor f(x)=x(2−x)−3 .
czy teraz to jasne ?
27 maj 20:06
5-latek: albo jeszce inaczej
Mamy |−12| ale wiemy ze wartosc bezwzgledna nie moze by ujemna wiec ja opuszacjac zmieniamy
znak na przeciwny to |−12|=−(−12)=12 ale to powinienes wiedziec . TO z definicji wartosci
bezwzglednej
27 maj 20:12