szeregi
LeszczuMC: mam do sprawdzenia zbieżność szeregu:
(n+1)n2
(−1)n razy −−−−−−−−−
n22n
oraz sprawdzić jaki to rodzaj, tyle że zatrzymuje się już na sprawdzaniu czy szereg jest
zbieżny bezwzględnie, jak w ogóle to ugryźć?
27 maj 19:07
Krzysiek: jak piszesz,że chcesz zbadać zbieżność szeregu:
∑|an| to najłatwiej skorzystać z kryterium Cauchy'ego albo jak umiesz zbadać warunek
konieczny.
27 maj 19:13
LeszczuMC: a wiec dla sprawdzenia czy jest zbieżny bezwzglednie sprawdzam Cauchym:
zostaje licznik (n+1)n
mianownik n√n22
i zdaje sie ta granica zbiega do nieskończoności wiec szereg nie jest zbieżny bezwzględnie
sprawdzam kryterium Leibniza
Warunek konieczny lim an = 0
i tu mam problem, nie wiem czy prawidłowo liczę ten ciąg, ale na koncu wychodzi 1/2n ?
27 maj 19:23
Krzysiek: no ok z kryterium Cauchy'ego wychodzi,że szereg nie jest zbieżny bezwzględnie.
A co do sprawdzania warunku koniecznego
ciąg zmierza do
∞
| (n+1)n2 | | (n+1)n | | ((n+1)/√2)n | |
| =( |
| )2=[ |
| ]2≥n→+∞ (od pewnego |
| n2*2n | | n*√2n | | n | |
'n')
| | (n+1)n2 | |
więc z tw. o dwóch ciągach i |
| →+∞ |
| | n2*2n | |
27 maj 19:40