Funkcja kwadratowa z parametrem
Proxi: Cześć, chciałbym się spytać czy te założenia są dobre:
dla ax2+bx+c<0
a<0 Δ<0 ⋁ a=0 b=0 c<0
dla ax2+bx+c>0
a>0 Δ<0 ⋁ a=0 b=0 c>0
i jeżeli tak to gdy wyjdzie w nierówności Δ<0 to jakie jest rozwiązanie takiej nierówności
27 maj 19:06
kyrtap: Proxi podaj zadania bo nie wiem o co chodzi Tobie z założeniami
27 maj 19:09
kyrtap: treść*
27 maj 19:09
Proxi: Dla jakich wartości parametru k zbiorem rozwiązań nierówności
(4−k2)x2−(k+2)x−1<0 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych?
27 maj 19:10
PW: Podam jedno k, które łatwo zgadnąć, a które jak widać zamierzasz pominąć:
− dla k = − 2 nierówność przyjmuje postać
−1 < 0,
której rozwiązaniami są wszystkie liczby rzeczywiste.
28 maj 17:23