Określ wzajemne połączenie okręgów.
Panda: Witam , mam zadanie którego nie rozumiem miałem tylko jeden przykład na tablicy co robiliśmy z
panem ma lekcji .
Zad. Określ wzajemne połączenie okręgów.
(x−7)2 + (y+1)2 = 25 i x2 +y2 −8x +10x +5=0
27 maj 18:59
razor: zgaduję że źle przepisałaś równanie 2 okręgu, popraw
27 maj 19:00
Gośka: i treść również. Połączenia okręgów się nie określa, ale można ich położenie
27 maj 19:02
5-latek: To jakie wsolrzedne bedzie mial srodek 1 okregu i jaki promien ?
natomiast drugie rownianie powinno byc chyba takie x2+y2−8x+10y+5=0 jest to postac ogolana
okregu i zobacz do ksiazki jak z takiej postaci wyliczyc srodek i promien (sa na to wzory
27 maj 19:03
razor: Łatwiej chyba będzie sprowadzić to równanie do postaci kanonicznej i stąd odczytać to co nam
potrzeba, 5−latek
27 maj 19:04
Panda: Takie zadanie nam pan podał i na tym się skończyło .... ;x
Myślałem że w 1 wyznaczyć S(7,−1) i w drugim też tylko najpierw przekształcić czyli (x−4)2 +
(y+5)2 = −5 czyli S(4,−5) ale nie wiem czy dobrze.
27 maj 19:06
5-latek: Jesli zna wzory skroconego mnozenia i wie co odjac lub dodac to tak

Ale skoro piszse ze tylko 1 przyklad rozwiazali to moze byc problem .
Gdzies tu bylo to opisane. Niech tez zajrzy do ksiazki (to skarbnica wiedzy
27 maj 19:08
razor: x2 − 8x + y2 + 10y + 5 = 0
(x−4)2 − 16 + (y+5)2 − 25 +5 = 0
(x−4)2 + (y+5)2 = 36
27 maj 19:09
5-latek: A jednak zna

Tylko czy promien moze byc ujemny ?
27 maj 19:10
27 maj 19:10
Panda: Czyli r= 5 i r=6 i podstawiam do
27 maj 19:21
5-latek: To zapoznaj sie z tym dobrze i zobacz na to przeksztalcenie co zrobil
razor OK?
27 maj 19:21
Gośka: Jak już masz "zwinięte" postacie okręgów i inaczej nie potrafisz, to je po prostu narysuj. W
każdym jest środek i promień i na rysunku samo wyjdzie jak leżą
27 maj 19:23
Panda: To co napisał razor jest dobre , dzięki za pomoc bo mniej więcej już czaje o co chodzi
27 maj 19:25