tg(x - pi/3) ≤1 w przedziale <0,pi> proszę o wytłumaczenie
kubski: Proszę o wytłumaczenie w jaki sposób mam rozwiązać tą nierówność
tg(x − pi/3) ≤ 1 w przedziale <0,pi>
27 maj 18:55
Gośka: | | π | | π | | 7π | |
z pomocniczego równania rozwiązujemy x− |
| = |
| czyli x= |
| |
| | 3 | | 4 | | 12 | |
| | 7π | |
i z wykresu odczytujemy, że x∊(0, |
| ) |
| | 12 | |
27 maj 19:01
Janek191:
tg ( x −
π2) ≤ 1
Z wykresu funkcji y = tg x w < 0; π > mamy
0 ≤ x −
π3 ≤
π4 i
π2 < x −
π3 ≤ π
więc
| 4π | | 7π | | 10π | | 16π | |
| ≤ x ≤ |
| i |
| < x ≤ |
| |
| 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
27 maj 19:11
Gośka: kurde pomyliłam z cotangensem
27 maj 19:16
kubski: niestety ale dalej tego nie rozumiem ;c
27 maj 19:22