Równania trygonometryczne
Sylwia: Jak to rozwiązać?
| | cos2x | |
sinx +cosx = |
| |
| | 1−sin2x | |
27 maj 18:09
kyrtap: Zał : 1 − sin2x ≠ 0 ⇒ sin2x ≠1
27 maj 18:21
kyrtap: już piszę rozwiązanie sory ale trochę mi zeszło z tym równaniem
27 maj 18:40
kyrtap: | | cos2x | |
sinx + cosx = |
| |
| | 1 − sin2x | |
| | cos2x−sin2x | |
sinx + cosx = |
| |
| | sin2x + cos2x − 2sinxcosx | |
27 maj 18:52
kyrtap: | | (cosx − sinx)(cosx+sinx) | |
sinx + cosx = |
| |
| | (sinx − cosx)2 | |
27 maj 18:53
kyrtap: tak się zmienił żeby odróżnić kto jest kim
27 maj 18:53
kyrtap: i wątpię żebyś tego typu równanie rozwiązał
27 maj 18:54
kyrtap: | | −(sinx −cosx)(cosx+sinx) | |
sinx + cosx = |
| |
| | (sinx − cosx)2 | |
| | cosx + sinx | |
sinx + cosx + |
| = 0 |
| | sinx − cosx | |
27 maj 18:57
kyrtap: | | cosx + sinx | |
(sinx + cosx) + |
| = 0 / * (sinx − cosx) |
| | sinx − cosx | |
(sinx + cosx)(sinx − cosx) + (cosx + sinx) = 0
(sinx + cosx ) (sinx − cosx +1) = 0
jak będziesz miała Sylwia problemy z rozwiązaniem pisz
27 maj 19:01
Sylwia: Do tego momentu ogarniam, potem liczyłam x
wyszło mi zupełnie inaczej niż w odpowiedziach
powinno być x= −π/2 +2kπ ⋁ x=2kπ ⋁ x= −π/4 +kπ
27 maj 19:47