Ciąg geometryczny
Radek: Ciąg geometryczny. Wyznacz wiedząc, że:
a
5=4, a
8=128
Obliczenia:
a
5*q
3=a
8
Wiec:
q
3=32
Więc same q ile wynosi

Dziękuje
27 maj 17:44
lobo: ja też dziękuję
27 maj 17:45
Radek: Dziękuje za pomoc
27 maj 17:46
lobo: nie ma sprawy do usług
27 maj 17:47
Radek: To może byś pomógł jak już mam Tobie dziękować
27 maj 17:48
5-latek: co masz wyznaczyc ?
wzor na n −ty wyraz ciagu? ,wyraz a1 ?
27 maj 17:48
Radek: Wyznacz ciąg czyli a1 oraz q i wzór zapewne.
27 maj 17:49
5-latek: q3=32 to q=3√32=3√8*3√4=23√4
27 maj 17:53
Radek: Więc a1= 2√3 ?
27 maj 17:59
Radek: to ja już sam nie wiem
27 maj 18:00