| 1 | ||
ctgα= | ||
| 3 |
| cosα | ||
Wiedząc, że ctgα= | ||
| sinα |
| 1 | cosα | ||
= | |||
| 3 | sinα |
| 1 | ||
cos2α= | || √ | |
| 10 |
| 1 | √10 | |||
cosα = | = | |||
| √10 | 10 |
| 1 | ||
ctgα = | ||
| 3 |
| cosα | 1 | ||
= | |||
| sinα | 3 |
| 1 | √10 | |||
cos2α = | ⇒ cosα = | (bo α∊(0,90)) | ||
| 10 | 10 |
| 1 | ||
sin2 α + | = 1 | |
| 10 |
| 9 | 3√10 | |||
sin2 α = | ⇒ sinα = | (bo α∊(0,90)) | ||
| 10 | 10 |
| 3√10 | √10 | 3 * 10 | 3 | |||||
sinα * cosα = | * | = | = | |||||
| 10 | 10 | 100 | 10 |
Można też tak, wg mnie dużo prościej
| 1 | ||
ctgα = | ||
| 3 |
| 3 | ||
sinα = | ||
| √10 |
| 1 | ||
cosα = | ||
| √10 |
| 3 | 1 | 3 | ||||
sinα*cosα = | * | = | ||||
| √10 | √10 | 10 |
Nie rozwiązuj do końca tylko kawałek i powiedz co dalej
A najlepiej to tylko powiedzieć co robić, bo jak rozwiązujesz to później ten "CZŁEK" nic nie
rozumie i będzie NDST na spr/kartk i kij wie czym jeszcze
Zdróweczko

Chyba za kare mama kazała
No nie... Nie wiem czy jesteś w stanie przeanalizować tak by zrozumieć. Jestem tylko
człowiekiem i nie wiem co Ty masz w głowie. Może nie byłem za dobry z matmy, ale kurczę...
troszkę szacunku w sieci dla innych użytkowników trzeba mieć. Pomagam, ale nie w taki sposób,
że daję gotowca...
Nie złość się bo nie ma powodów, tylko trzeba przysiąść i się pouczyć troszkę.