Działania na potęgach i logarytmach
Amelia: http://imageshack.com/a/img835/5590/oku5.png Mogłabym prosić o rozwiązanie i wytłumaczenie jakich własności powinnam użyć? Bo nie
mam pojęcia od czego zacząć, a same liczby mnie przerażają..
27 maj 17:30
Jumelia: ja też nie mam pojęcia
27 maj 17:33
Janek191:
b)
| | 1 | | 9 | |
... = ( log√7 (√6)2 + log√7 |
| )*(log14 |
| − log14 9 ) = |
| | 42 | | 8 | |
| | 1 | | 9 | |
= ( log√7 6 + log√7 |
| )*log14( |
| : 9) = |
| | 42 | | 8 | |
| | 1 | |
= log√7 (6* 142) *log14 |
| = |
| | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
= log√7 |
| *log(12)2 ( |
| )3 = |
| | 7 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= − 2*0,5 log12 ( |
| )3 = − 1*3*log12 |
| = −3*1 = − 3 |
| | 2 | | 2 | |
27 maj 18:27