Pochodne II rzędu
kokosik: Obliczyć wszystkie pochodne cząstkowe do rzędu drugiego włącznie funkcji dwóch
zmiennych:
f(x,y) = 5x siny + 3
U{δ
2f}{δx
2 = 0
Poprawnie rozwiązałem?
27 maj 17:14
morela: nie
27 maj 17:16
kokosik: W którym jest błąd?
27 maj 17:17
kokosik: ?
27 maj 17:31
alonzo: mieszane powinny być równe
27 maj 17:34
daras: w 3, 5 i ostatnim błąd znaków
27 maj 17:37
kokosik: W 3 się zgodzę, pomyliłem znaki.
W 5, czyli przedostatnim 5x jest stała mnożoną przez pochodna z cosy, która się rowna −siny,
więc po przemnożeniu tego: −5x * siny, co jest tu źle?
W ostatnim też nie widzę błedu.
27 maj 17:43
daras: skor masz BŁĄD w 3 to konsekwencją TEGO sa BŁĘDY w kolejnych
(cos)' = − sin
28 maj 09:31
28 maj 09:34
kokosik: Ok, juz rozumiem, Dzieki wielkie za pomoc
28 maj 11:07
Dziadek Mróz:
pochodna n rzędu funkcji f(x, y) po zmiennych:
28 maj 11:15