Pakiet zadań dla liceum
heaVen: 1. Rozwiąż równanie √4x2+4x+1 +(wartość bezwzględna z) 2x+1=6
2. dana jest funkcja f(x)=p(4−x) określ miejsca 0 oraz zbiór wartości funkcji
3.Dla jakich wartości parametru K równanie x2+(3k−1)x2+k2−k+1=0 ma 2 różne pierwiastki
dodatnie
5 lis 19:20
....: 1)
to pod pierwiastkiem to wzor skroconego mnozenia (2x+1)2
|2x+1|+|2x+1|=6
|2x+1|=3
x>−√1{2} x<−√1{2}
x=2 x=1
5 lis 19:24
....: 2) tam p jest bo to mial byc pierwiastek ?
4−x ≥0 x≤4 dziedzina
wartosci nieujemne przyjmuje bbo pierwiastek jest z zera i dodatnich miejsce zerowe dla f(4)
5 lis 19:27
xx: w tym 3 chyba cos se zle przepisales bo to troche byloby bez sensu rozbjac x2 na dwa czynniki
5 lis 19:32
....: 3)
Δ>0
(3k−1)
2−4(k
2−k+1)>0
5k
2−2k−3>0
Δ
k>0
4+60>0
2−810 2+810
−
35 1
x∊(−∞,−
35) U(1,∞)
wtedy ma 2 pierwiastki
a sa dodatnie jezeli
ac>0 oraz
−ba>0
dalej roziwaz sam
5 lis 19:34
....: no tam jest pewnie x ja tak zrobilem jakby tam byl x sam
5 lis 19:35