Trygonometria
uots: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
nawet nie wiem za bardzo jak sie za to zabrac...
27 maj 17:02
lolek: długopis i piszesz...
27 maj 17:03
razor: | | 1+cos2x | |
cos2x = 2cos2x−1 ⇒ cos2x = |
| |
| | 2 | |
cos4x−1 = cos2x+1
dalej ty
27 maj 17:04
lolek: ja już...
27 maj 17:05
uots: a ja jeszcze
27 maj 17:07
uots: no ale dalej wychodzi mi sin3xsinx=−1 i nie wiem co z tym zrobic
27 maj 17:56
polo: ciekawe skąd ci takie coś wychodzi...
27 maj 17:58
uots: no może robie coś źle, ale nie wiem co
27 maj 18:01
alonzo: pokaż rachunki swoje
27 maj 18:02
uots: cos4x−1 = cos2x+1
cos4x−cos2x=2
−2sin3xsinx=2
sin3xsinx=−1
27 maj 18:03
bomba: to teraz dalej
27 maj 18:06
razor: a po co tak? cos4x = 2cos22x−1 i rozwiązujesz równanie kwadratowe
27 maj 18:07
uots: ale ja chcę po swojemu !
27 maj 18:07
uots: jak Tobie wychodzi cos4x = 2cos22x−1 ?
27 maj 18:21
uots: + ktoś myśli, że zabawnie jest pisac komentarze pod czyimś nickiem i nie wszystkie komentarze,
które się tu pojawiają sa pisane przeze mnie...
27 maj 18:23
razor: cos4x−cos2x−2=0
2cos22x−1−cos2x−2=0
2cos22x − cos2x − 3 = 0
dalej ty
27 maj 18:23