f. kaNON
Wakacyjna :) : Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej, wiedząc, że zbiór wartości tej
funkcji jest przedziałem (−
∞; 18>, a wartość 10 funkcja przyjmuje dla dwóch argumentów: 3 oraz
−1.
f(3) = 10 f(3) = −1 ZWf = (−
∞, 18>
y = a (x−p) + q
q = 18
Co dalej?
27 maj 17:01
lolek: funkcja kwadratowa tak nie wygląda
27 maj 17:02
razor: jeśli funkcja przyjmuje wartość 10 dla 3 i −1 to co możemy powiedzieć o jej xw?
27 maj 17:03
razor: wg twoich oznaczeń p
27 maj 17:03
Wakacyjna :) : Jak to nie wygląda?
Funkcja kwadratowa w postaci kanonicznej, nie funkcja kwadratowa w postaci ogólnej a2 + bx +c
x jest od wierzchołka?
27 maj 17:06
razor: a(x−p)2+q
zgubiłaś kwadrat u siebie
Czekam na odpowiedź na moje pytanie
27 maj 17:06
razor: funkcja kwadratowa ma kwadrat...
27 maj 17:07
Wakacyjna :) : Nie mam pomysłu ani na p, ani na x, ani na y, dlatego pytam

. Rozumiem, że dajesz mi wędkę,
ale w tym momencie nie rozumiem dokładnie czego ode mnie oczekujesz
27 maj 17:08
Wakacyjna :) : Chyba, ze p = 3
27 maj 17:09