Znajdź równanie zbioru punktów równooddalonych od punktów A=(2,0) i B=(0,1).
werka: Znajdź równanie zbioru punktów równooddalonych od punktów A=(2,0) i B=(0,1).
27 maj 16:45
lolek: symetralna odcinka AB
27 maj 16:47
werka: to będzie (1,12)
coś dalej trzeba zrobić?
27 maj 16:51
razor: Na razie znalazłaś srodek odcinka AB, a masz znaleźć jego symetralną, czyli prostą przechodzącą
przez środek odcinka
27 maj 16:53
Mila:
Niech P(x,y) będzie dowolnym punktem należącym do symetralnej.
|AP|=|BP|⇔
√(x−2)2+(y−0)2=√(x−0)2+(y−1)2 /2
dokończysz?
27 maj 17:02
werka: √(x−2)2+(y−0)2=√(x−0)2+(y−1)2
(x−2)2 + y2 = x2 + (y−1)2
x2−4x+4 + y2 = x2 + y2 − 2y +1
−4x +4 = −2y+1
4x−2y−3=0
tak?
27 maj 17:12
5-latek: Tak.
27 maj 17:17
werka: i to jest już koniec zadania?
27 maj 17:20
5-latek:

Ale przeciez mozesz sama zaznaczyc te punkty i narysowac wyliczona symetralna i zobaczyc czy
masz dobrze
Zielona to symetralna
27 maj 17:20
jabłko: nie
27 maj 17:21