jedno pytanie z informatyki
elka: Witam

Wiem, że to forum matematyczne, ale mam pytanie czy zna ktoś może forum informatyczne
lub jest w stanie mi wyjaśnić jedną rzecz. Chodzi o tworzenie stron w notatniku

mało
ambitne, ale mam tylko podstawy podstaw

w moim przypadku to może i dobrze)
Chodzi o to, że mamy zrobić coś takiego: ( przykład z lekcji)
<!doctype html><html><head><meta charset="UTF−8"></head><body>
<div style="width: 1000px; height: 700px; margin: auto; background: #555;">
<div style="width: 220px; height: 220px; background: yellow; float:left;">1</div>
<div style="width: 220px; height: 220px; background: magenta; float:right;">2</div>
<div style="width: 560px; height: 110px; background: #30b030; float:right;">3</div>
<div style="width: 560px; height: 110px; background: blue; float:right;">4</div>
<div style="clear: both;"></div>
<div style="width: 375px; height: 480px; background: magenta; float:left;">5</div>
<div style="width: 450px; height: 480px; background: silver; float:left;">6</div>
<div style="width: 175px; height: 240px; background: blue; float:right;">7</div>
<div style="width: 175px; height: 240px; background: yellow; float:right;">8</div>
</div>
</body></html>
po otwarciu wyskakują różnokolorowe kwadraty i prostokąty i teraz moje pewnie głupie pytanie: w
jaki sposób wyliczyć wymiary figur żeby zmieściły się w tym dużym kwadracie. Chodzi o to, że
na sprawdzeniu wiadomości da inny układ, wiem o co w tym ogólnie chodzi, ale nie rozumiem tego
liczenia.
Z góry przepraszam za to pytanie, pewnie banalne i do tego w nieodpowiednim miejscu, ale bardzo
mi na tym zależy, a nie mam do kogo się zwrócić.
27 maj 16:24
lolek: trzeba się pobawić w dodawanie....
27 maj 16:26
elka: Mimo, że nie rozumiem, tego że trzeba dodawać to się domyśliłam

Naprawdę prosiłabym o
dokładniejsze wytłumaczenie, zapewne jest to proste, ale ja nie wiem jak. Więc jeśli ktoś
mógłby mi napisać jednym zdaniem byłabym naprawdę wdzięczna.
27 maj 16:32
aasdg: elka da spokuj juz wakacje są

skoncz ta nuke
27 maj 16:33
elka: Tak aasdg

szczególnie jak ktoś jest w LO, walczy o pasek i lepszą ocenę na świadectwie
maturalnym w 3 klasie. Może przez to, że jest ciepło, mózg mi się lasuje i mogę się wyłożyć na
najprostszym i nagłupszym zadaniu.
27 maj 16:39
aasdg: jesteś w 2 klasie ?, maturalne już odeszły . Masz sporo czasu dasz radę!
27 maj 16:45
27 maj 16:47
aasdg: ja w 2 klasie LO i nie mam informatyki a na ocenie mi nie zależy a TY pewnie mat−fiz ? ;
27 maj 16:48
elka: nieee, biol−chem
27 maj 16:52
lowo: może mógłbym Ci pomóc, ale nie rozumiem twojego problemu, jakbyś mogła jaśniej
27 maj 16:53
aasdg: ooo hho

,że tez CI sie chcę
27 maj 16:53
lowo: w html się szybko pisze, dość go znam

ale musi mi się chcieć, a u mnie brzydko i na taką
pogodę różnie bywa
27 maj 16:55
Marcin: Strona ma wymiary 1000x700. Czego nie potrafisz wyliczyć?

Suma szerokości powinna wynosić 1000 i wtedy wszystko spasuje.
27 maj 16:55
lowo: Marcin nie wiem czy dobrze pamiętam, ale jeszcze trzeba obramowanie wliczyć
27 maj 16:57
Marcin: To nie są przecież tabele
27 maj 16:59
lowo: no przecież
27 maj 17:02
elka: No więc, rzeczywiście trochę chaotycznie, ale to z desperacji

Jutro na ocenę muszę zrobić w notatniku "takie coś" jak wkleiłam powyżej, ale jest to przykład
z lekcji. Nie rozumiem, dlaczego np. w szerokości jest 220 px, w wysokości też, a następnie
np. szerokość 560, wysokość 110. Chodzi chyba o to, żeby wszystko się zgadzało i było
wyliczone żeby te kwadraty po otwarciu w html, były odpowiednio ułożone. Nie będę się
bezsensownie uczyć liczb na pamięć, bo facet da jutro inne ułożenie i będę leżeć.
27 maj 17:03
Marcin: Dodaj wszystkie szerokości figur 1,2,3 a dostaniesz 1000px,
Dodaj wysokości kolumn 3 i 4, a dostaniesz wysokość kolumny 1 lub 2
27 maj 17:08
elka: oo matko, jaka jestem durna

ale to przez to, że tak ciepło. Przecież to banalne ! DZIĘKUJĘ

♥ jak będę miała ten pasek to dedykuję go Tobie

! bo jestem na dobrej drodze. Jeszcze raz
wielkie dzięki

!
27 maj 17:16