logarytm
me: określ znak:
| | 1 | | 1 | | 2 | |
log |
| 2− log7 |
| czy to moze byc log7 |
| |
| | 7 | | 3 | | 3 | |
27 maj 16:20
J: = −log72 − log7(1/3) = log7(1/2) − log7(1/3) = log7(3/2)
27 maj 16:25
me: czemu log
7 (1/2)
27 maj 16:26
lolek: własności logarytmów trzeba znać....
27 maj 16:27
me: czyli ten log
7(3/2) jest <0 czy >0
27 maj 16:27
J: −log72 = log72−1 = log7(1/2)
27 maj 16:27
me: aha

a jaki bedzie znaK?
27 maj 16:27
lolek: pomyśl chociaż nad tym sam/a
27 maj 16:28
me: no wlasnie nie wiem jak to ma byc, wiez ze
log
a b
>0 gdy a∊(0,1) i b∊(0,1)
<0 gdy a∊(0,1) i b>1
>0 gdy a,b>1
ale nie wiec co w przypadku gdy a>1 a b∊(0,1) tez >0
27 maj 16:33
me:
27 maj 16:41
J: Ujemny.
27 maj 16:47
me: czemu ujemny
27 maj 16:49
lolek: bo nie dodatni ani równy zero
27 maj 16:57