trygonometria
me: nierównosc trygonometryczna, potrzebuje pomocy

cos2x+2≥3cosx
podstawiam sobie cos2x=2cos
2x−1
2cos
2x−1+2−3cosx≥0
2cos
2x−3cosx+1≥0
cosx=t
2t
2−3t+1≥0
t mi wychodzi: t=1 i t=2
i jak dalej?
27 maj 16:16
lolek: nierówności kwadratowej nie potrafisz rozwiązać?
27 maj 16:17
me: nie radze sobie z trygonometria, wiec prosze o pomoc
27 maj 16:21
zawodus: Wystarczy teraz dokończyć rozwiązanie nierówności kwadratowej i wrócić z powrotem do
podstawienia
np t∊<1,4> ⇒ cost<4 i cost>1....
robisz analogicznie...
27 maj 16:23
zawodus: oczywiście powinny być nieostre nierówności
27 maj 16:23
me: nie rozumiem

czyli ze
(t−1)(t−2)≥0
(cosx−1)(cosx−2)≥0

wychodzi ze cosx≥1 i cosx≥2 ?
27 maj 16:25
me: pomoze ktos? nie wiem jak to rozwiazac
27 maj 16:33
me: prosze was, niech ktos mi podpowie jak to zrobic, to dla mnie wazne
27 maj 16:41
lolek: jak nie umiesz nierówności kwadratowej rozwiązać to wracaj do książek i czytaj, bo szkoda
zachodu innych...
27 maj 16:46
me: az taki problem w tym zeby pomoc? co zle zrobilam? milo byloby gdyby ktos napisal co jest zle i
jak powinnam to robic! nie kazdy jest tak wspanialy jak wy, gdybym umiala to zrobic to bym nie
porsila sie na forum, ono chyba jest od tego zeby pomagac
27 maj 16:48
pigor: ...,
(cosx−1)(cosx−2) ≥0 ⇔ cosx ≤1 v cosx ≥2 ⇔ x∊R v x∊∅ ⇔
x∊R. ...
27 maj 16:51
me: czemu cos x≤1? a nie ≥1?
27 maj 16:53
pigor: ..., ale lepiej o tym zapomnij, bo chyba źle obliczyłaś
t=2 
sprawdź sobie .
27 maj 16:54
me: wydaje mi sie ze dobrze skoro 4/2=2
27 maj 16:55
pigor: ...,
\re cos2x+2 ≥ 3cosx ⇔ 2cos
2x−1−3cosx+2 ≥0 ⇔
2cos2x−3cosx+1 ≥0 ⇔
⇔ 2cos
2x−2cosx−cosx+1 ≥0 ⇔ 2cosx(cosx−1)−1(cosx−1) ≥0 ⇔
⇔ (cosx−1)(2cosx−1) ≥0 /:2 ⇔
(cosx−1)(cosx−12) ≥0 ⇔
⇔ cosx ≤
12 v cosx ≥1 ⇔
π3+2kπ ≤ x ≤
5π3+2kπ
v cosx=1 ⇔
⇔
π3+2kπ ≤ x ≤ 5π3+2kπ v
x=2kπ , k∊C . ...
27 maj 17:08
pigor: ale błędów narobiłem...
27 maj 17:09
me: nie rozumiem tego wgl
27 maj 17:10
bzikus: i raczej nie zrozumiesz...
27 maj 17:12
pigor: ..., jak dobrze

no to deltą masz swoje równanie tak :
2t
2−3t+1 ≥0 i Δ=9−4*2=1 i t=
14(3+1} v t=
14(3−1} ⇒ t=1 v t=
12.
27 maj 17:13
pigor: .. jakiś
pigor podkłada się pode ..

mnie, no to znikam,
niech szuka tych błędów ...
27 maj 17:16