Algebra
mlepod: może mi ktoś wytłumaczyć co oznacza φ(9)
27 maj 15:55
zawodus: wg mnie to funkcja Eulera
27 maj 16:01
27 maj 16:02
mlepod: a czy φ(9)=1,2,4,5,7,8
27 maj 16:15
zawodus: W żadnym wypadku. na wiki masz wzór jak się ją liczy...
27 maj 16:18
zawodus: φ(9)=6
27 maj 16:21
mlepod: ja mam w zeszycie napisane że φ(9)
27 maj 16:28
27 maj 16:28
zawodus: Co masz napisane w tym zeszycie?
27 maj 16:29
zawodus: To jest różnica

Ty piszesz małe φ, a tam jest pewien zbiór.
To już masz odpowiedź, co oznacza twój symbol
27 maj 16:32
mlepod: no właśnie nie dokońca
bo jak będzie w przypadku φ(16)={1,3,5,7,9,11,13,14,15}
27 maj 17:18
jabłko: zero rozumienia...
14 nie jest względnie pierwsza....
27 maj 17:20