f,kwadratowa
Lukas:
Napisz wzór i narysuj wykres funkcji y = g(m ) , która każdej liczbie rzeczywistej m
przyporządkowuje najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f (x) = −x2+(m2−4)x+2 w przedziale
<− 1,1>f.kwadratowa
27 maj 15:45
zawodus: na początek zrób sobie symulacje.
wybierz kilka m i policz najmniejszą wartość funkcji w danym przedziale za każdym razem
To pozwoli ci opracować strategię działania
27 maj 15:48
Lukas:
ok
27 maj 15:49
Eta:
f(−1)=....... = −m2+5
f(1)= ...... = m2+3
to f(−1)<f(1) ⇒ .......... m∊(−∞, −2) U (2,∞)
{−m2+5 dla m∊(−∞, −2)U(2,∞)
g(m)= {
{ m2+3 dla m∊<−2,2>
teraz narysuj wykres g(m) ........
27 maj 16:07
Lukas: Czemu tylko f(1) i f(−1) ?
27 maj 16:08
lolek: dają gotowce i nawet nie wytłumaczą o co chodzi
27 maj 16:16
pigor: ... , matoł jesteś
lolek i tyle, bo współczynnik a= −1<0 danej f kwadratowej,
a więc jej wartość najmniejsza może być tylko na końcach przedziału (−1;1> ...
27 maj 16:22
lolek: a ty nawet nie potrafisz dobrze przedziału przepisać
27 maj 16:24
Lukas:
Też bym chciał żeby ktoś wytłumaczył a nie rzucał gotowca rozwiązanego do 3/4//
A dwa pigor jak Ty wszystko wiesz to fajnie, ale to nie pozwala Ci obrażać innych, nie
obraziłeś mnie bo ja lolkiem nie jestem, ale takie zachowanie chyba nie tutaj...
27 maj 16:25
pigor: ...oczywiście miało tam być..." na końcach przedziału ..<−1;1>".
27 maj 16:27
pigor: ... nie lubię jak ktoś szuka winy wszędzie tylko nie u siebie. i tyle. ...
27 maj 16:29
lolek:
zapomniał wół, kiedy cielęciem był..
27 maj 16:33
lolek: oj zapomniał...
27 maj 16:37
pigor: ..., tam powinno być chyba
f(1)= m2−3 ...
27 maj 16:39
Lukas:
Wytłumaczy ktoś ?
27 maj 17:19
marchewka: napisz do mojego rzecznika, to ci pomoże...
27 maj 17:22
Lukas: ?
27 maj 19:41
Mila:

f (x) = −x
2+(m
2−4)x+2
Rozważymy 3 przypadki:
| | −(m2−4) | |
1) xw<0⇔ |
| <0⇔ m2−4<0⇔m∊(−2,2) wtedy mamy oś symetrii paraboli masz przesuniętą w |
| | −2 | |
lewo od osi OY (zielony wykres )
wtedy najmniejszą wartość ma funkcja dla x=1
f(1)=−1+(m
2−4)+2=m
2−3
g(m)=m
2−3 dla m∊(−2,2)
2) x
w>0 wtedy oś symetrii paraboli jest przesunieta w prawo od osi OY
| | m2−4 | |
xw= |
| >0⇔m2−4>0⇔m<−2 lub m>2 patrz na wykres pomarańczowy |
| | 2 | |
f(x) ma najmniejszą wartość dla x=−1
f(−1)=−1−(m
2−4)+2
f(−1)=−m
2+5⇔
g(m)=−m
2+5 dla m<−2 lub m>2
3) dla m=2 lub m=−2
f(x)=−x2+2 wykres jest symetryczny względem OY
f(1)=f(−1)=1 najmniejsza wartość f(x) w przedziale <−1,1>
g(m)=1 dla m=2 lub m=−2⇔
g(m)=m
2−3
27 maj 20:44
Lukas:
W końcu ktoś wytłumaczył, a nie rzucił gotowcem. Dziękuję.
27 maj 20:45
Mila:
Nie ktoś , tylka ja −Mila.
Gdybyś "słuchał" uważnie co mówię do Ciebie a nie wściekał się, gdy to nie zgadza się z Twoimi
pomysłami, to prędzej bys wybrnął z problemów.
Lukas więcej spokoju, a wszystko opanujesz.
27 maj 20:49
Lukas:
Napisałem ogólnik, ja wolę sam zrobić,postarać się zrobić zadania bo wtedy zrozumiem, cudze
pomysły mi w głowie nie zostają... Jaka nauka z tego że ktoś napisze gotowca, nie wytłumaczy a
ja mam tylko dane podstawić ? Pozdrawiam
27 maj 20:55
Mila:
Zawsze możesz takie skrótowe rozwiązanie 16:07 przeanalizować i zadać pytanie.
27 maj 20:57
Lukas:
zadałem pytania, ale nikt nie odpowiedział. oprócz kłótni lolka i pigora.
27 maj 20:59
Mila:
No dzisiaj coś źle się dzieje na forum.

Nie trzeba sie przejmować, tylko swoje robić.
27 maj 21:03
Eta:
@
Lukas
Ten "ktoś" ... czyli ja już więcej ci nie będę pomagać !
Powodzenia
27 maj 21:14
pigor: ... kurde , no jasne to ja zapomniałem; dzięki za przypomnienie

.
27 maj 21:57
Mila:
Pigor już wyjaśniłam.
27 maj 22:03