Wielomiany
Paula: Witam , proszę o pomoc
W(x)= −x3 +5x2 +ax +b
P(x)= (x−1)2 (c−x) , c≠1 i W(x)= P(x)
a)Oblicz a , b , c
b) Rozłóż wielomian F(x) =
P(x + 2 ) − 4 ( 1− x ) na czynniki
27 maj 15:31
J: Jeżeli W(x) = P(x) , to współczynniki przy tych samych potęgach muszą być jednakowe
27 maj 15:32
Paula: W a) mógłbyś mi obliczyć np a . b , c sama sobie oblicze .
27 maj 15:39
J: P(x) = (x2 − 2x +1)(c − x) = cx2 − x3 − 2xc + 2x2 + c − x = −x3 +(c+2)x2 − (c+2)x
27 maj 15:43
J: .. po = −x3 + (c+2)x2 − (2c + 1)x + c , czyli c+2 = 5 , a = c +2 , b = c
27 maj 15:46
Paula: c+2 wystarczy teraz podstawić do W(x) tak?
27 maj 15:51
J: Nie.. c = 3 , a = − 2 − c = − 2 − 3 = − 5 , b = 3 , czyli a = − 5, b = 3 , c = 3
oraz W(x) = −x3 + 5x2 − 5x + 3
27 maj 15:57
J: Zle.. a = − (2c + 1) = − 7 ,
27 maj 16:00
Paula: Ok ,ale nie rozumiem jednej rzeczy skąd się wziął zapis ten na dole ? Jak wcześniej był
taki → −x3 +(c+2)x2 − (c+2)x
po = −x3 + (c+2)x2 − (2c + 1)x + c , czyli c+2 = 5 , a = c +2 , b = c
27 maj 16:06
J: Tak... pomyliłem się .. a = −(2c+1) , a nie : a = c + 2 ..Popatrz na post: 15:46 ... tam to
widać.
27 maj 16:09
Paula: Ok dzięki wielki pomoc
27 maj 16:13