matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
arctg
;):
π
arctg(ω*T
1
) + arctg(ω*T
2
) =
2
w jaki sposób obliczyć z tego omegę?
27 maj 11:37
zośka:
π
π
Niech x=arctg(ω*T
1
) i y=arctg(ω*T
2
) czyli mamy x+y=
stąd y=
−x
2
2
Ponadto tgx=ω*T
1
i tgy=ω*T
2
π
tg(
−x)=ctgx=ω*T
2
2
tgx*ctgx=1 zatem (ω*T
1
)*(ω*T
2
)=1
1
ω
2
=
T
1
*T
2
1
ω=
√
T
1
*T
2
27 maj 12:53
;):
ogromne dzięki!
27 maj 13:43