l
Linda:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c równanie x2+(a+b)x+ab−c2=0 ma conajmniej
jedno rozwiązanie. Kiedy równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie ?
(a+b)2−4(ab−c2)≥0
a2+2ab+b2−4ab+4c2≥0
a2−2ab+b2+4c2≥0
(a−b)2+4c2≥0
(a−b)2≥0 zawsze zachodzi a jak uzasadnić +4c2
27 maj 11:05
wredulus_pospolitus:
4c
2 = (2c)
2 = (liczba)
2 ≥ 0
27 maj 11:07
J: c2 ≥ 0 , więc 4c2 ≥ 0
27 maj 11:08
J:
I jeszcze: Jeżeli : A ≥ 0 i B ≥ 0 to: A + B ≥ 0
27 maj 11:10
Linda:
A druga część zadania to chodzi o to, że Δ=0 ?
27 maj 11:10
J: Tak. Δ = 0
27 maj 11:10
zawodus: tak
27 maj 11:10
Linda:
(a+b)2−4(ab−c2)=0
a2−2a+b2+4c2=0
(a−b)2+4c2=0
a−b=0
a=b i c=0 ?
27 maj 11:11
J: Tak.
27 maj 11:12
wredulus_pospolitus:
ale że po co

Δ=0

skoro była robiona nierówność Δ
≥0
27 maj 11:19
J: Chodziło o drugą część zadania ...
27 maj 11:20
Linda:
Chodziło o drugą cześć zadania tak jak napisał J
27 maj 11:22
Linda:
Mam wzory vite'a i nie mogę sobie poradzić
| 1 | | 1 | | x24+x14 | |
| + |
| = |
| = |
| x14 | | x24 | | (x1x2)4 | |
| | (x12+x22)2−2(x1x2)2 | | [(x1+x2)2−2x1x2]2−2(x1x2)2 | |
= |
| = |
| |
| | (x1x2)4 | | ? | |
Nie wiem jak ten licznik rozbić ?
27 maj 12:00
J: Nic ne robisz ... masz gotowy wzór do zastosowania wzorów Viete'a
27 maj 12:03
Linda:
Nie znam wzoru do 4

?
27 maj 12:05
Linda:
Mianownik nie wiem jak rozbić (x1x2)4 ?
27 maj 12:05
J: | | c | |
Po co chcesz rozbijać ? (x1*x2)4 = ( |
| )4 . |
| | a | |
27 maj 12:08