27 maj 10:28
J:
a)
x − to połowa przekatnej kwadratu o boku 8
27 maj 10:31
J:
b)
w2 = 52 + 102
t2 = 52 + 82
p2 = d2 + 8 , gzie d − przekątna podstawy
27 maj 10:36
Hubert: Czarna magia
27 maj 10:39
J:
a) x = 8
√2
| y | |
| = tg450 = 1 ⇔ y = x = 8 |
| x | |
| y | | y | | 8 | |
| = sin450 ⇔ z = |
| ⇔ z = |
| ⇔ |
| z | | sin450 | | | |
27 maj 10:44
Hubert: skoro y = x to chyba będzie 8√2?
27 maj 10:49
J:
c)
| | 1 | |
h2 + ( |
| d)2 = 202 ... ,gdzie d − przekątna podstawy |
| | 2 | |
27 maj 10:50
J: No tak... sorry: x = 8√2
27 maj 10:51
J: Jeszcze nie tak ... x = 4√2 ... bo to połowa przekątnej.
27 maj 10:52
Hubert: A z to nie będzie 8?
Z pitagorasa to można policzyć i wyjdzie √64 czyli 8.
27 maj 11:03
J: Też można.. , moje z jest też żle, bo za y przyjąłem 8 , a nie 4√2
27 maj 11:16
Hubert: A przykład b) dasz radę zrobić?
27 maj 11:20
J: Musisz najpierw obliczyć d ... przekątna podstawy ( kwadratu o boku 10 ) i p (przekątna
sześcianu)
27 maj 11:24