masz podaną metodę to robisz
robisz podstawienie w jednej kolejności ... 'nie wychodzi' ... to próbujesz drugą wersję −−− i
ta już na pewno wyjdzie
wskazówka: "pozbądź się pod całką 'x' " −−− czyli co za u' a co za v podstawisz
| 1 | ||
v = | sin2x v' = cos2x | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
... = | sin2x*x − ∫ sin2x = | sin2x*x − ( − | cos2x) = | (sin2x + cos2x) + C | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
v= | x2 | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
żle ... zjadłem | ... = | sin2x*x − | ∫ sin2x = | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
sin2x*x − | (− | cos2x) = | (sin2x + | cos2x) + C | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
v= | sin2x v' = cos2x | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
no i w nawiasie jest x ... = | (x*sin2x + | cos2x) + C | ||
| 2 | 2 |
czyli jeszcze gorszą sytuację
a jak zrobisz tak jak J ... to w 'magiczny' sposób pod całką zostanie jedynie funkcja
trygonometryczna = 'banał'