matematykaszkolna.pl
zalezna Robert: zmienna zależna i niezależna Mam pytanie.... mając dane i ich niepewności jak ocenić ktora to zmienna zależna a ktora niezależna? np : U niepewność 1,532 0,011 1,547 0,011 1,551 0,011 1,561 0,011 I 0,1263 0,00118 0,06890 0,0011 0,04740 0.00087 0,02886 0,00065 0,00757 0,00039
27 maj 08:54
wredulus_pospolitus: Szczerze mówiąc nie wiem. Poczytaj teorię ... na pewno na ocenę ma wpływ sprawdzenie 'niepewności'. Zauważ, ze jest ona stała w pierwszym przypadku, podczas gdy w drugim jest ona zmienna (i zapewne 'zależy' od jakiś warunków w których jest dokonywany pomiar). Gdybym miał zgadywać, to bym powiedział że U jest niezależne (niepewność stała − wynika z np. dokładności urządzeń mierzących), natomiast I jest zależne (niepewność zmienna − czyli poza np. dokładnością urządzeń mierzących, wpływ na wartość odnotowaną może mieć np. siła i kierunek wiejącego wiatru).
27 maj 09:22
daras: Jesli badałaś prawo Ohma, to natężenie jest wprost proporcjonalne do napięcia więc y=>I , x=>U
27 maj 09:32
daras: PS. niepewności masz za dokładneemotka
27 maj 09:33
Robert: Tak, masz racje. Udało mi się znaleźć że powinno to być U(I) Jednak co do tej teorii to jest niewiele udało znaleźć mi się informacji. Jedynie, że : W najprostszym przypadku metoda ta zakłada, że dla dokładnie ustalonej wartości zmiennej niezależnej xi, wykonywany jest pomiar zmiennej zależnej, w którego wyniku otrzymujemy wartość yi z niepewnością ui. W praktyce najczęściej spotykamy problemy, w których obie zmienne są wyznaczane z niepewnościami. Jeśli chcemy uzyskać wyniki analityczne w formie zamkniętej, to nadal stosujemy najprostszą formę metody najmniejszych kwadratów, a za zmienną niezależną (x) przyjmujemy wielkość znaną dokładnie Wychodzi na to że które znamy dokladniej..?
27 maj 09:37
Robert: Ktoś wie?
27 maj 10:11
Robert: ?emotka
27 maj 12:03
daras: żadnej nie znasz dokładnie, a któą przyjmiesz z a x,y twój wybór to tylko konwencja nazewnicza x−zależna, y−niezależna
28 maj 09:30
pigor: ... , a dla mnie (sądzę, ze nie tylko) argument x funkcji y=f(x) to zmienna niezależna, a jej wartość f(x)=y to zmienna zależna...emotka, −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a więc, jeśli mówicie o prawie Ohma I= 1RU, gdzie R=const, a 1R − współczynnik proporcjonalności prostej, to I= f(U) jest zależnością liniową typu y=ax (tej w matematyce), gdzie U − zmienna niezależna, a f(U)=I − zmienna zależna, no i tyle . ..emotka
28 maj 13:11