zalezna
Robert: zmienna zależna i niezależna
Mam pytanie.... mając dane i ich niepewności jak ocenić ktora to zmienna zależna a ktora
niezależna?
np :
U niepewność
1,532 0,011
1,547 0,011
1,551 0,011
1,561 0,011
I
0,1263 0,00118
0,06890 0,0011
0,04740 0.00087
0,02886 0,00065
0,00757 0,00039
27 maj 08:54
wredulus_pospolitus:
Szczerze mówiąc nie wiem.
Poczytaj teorię ... na pewno na ocenę ma wpływ sprawdzenie 'niepewności'. Zauważ, ze jest ona
stała w pierwszym przypadku, podczas gdy w drugim jest ona zmienna (i zapewne 'zależy' od
jakiś warunków w których jest dokonywany pomiar).
Gdybym miał zgadywać, to bym powiedział że U jest niezależne (niepewność stała − wynika z np.
dokładności urządzeń mierzących), natomiast I jest zależne (niepewność zmienna − czyli poza
np. dokładnością urządzeń mierzących, wpływ na wartość odnotowaną może mieć np. siła i
kierunek wiejącego wiatru).
27 maj 09:22
daras: Jesli badałaś prawo Ohma, to natężenie jest wprost proporcjonalne do napięcia więc y=>I , x=>U
27 maj 09:32
daras: PS. niepewności masz za dokładne
27 maj 09:33
Robert: Tak, masz racje. Udało mi się znaleźć że powinno to być U(I)
Jednak co do tej teorii to jest niewiele udało znaleźć mi się informacji.
Jedynie, że :
W najprostszym przypadku metoda ta zakłada, że dla dokładnie ustalonej wartości
zmiennej niezależnej xi, wykonywany jest pomiar zmiennej zależnej, w którego wyniku
otrzymujemy wartość yi z niepewnością ui. W praktyce najczęściej spotykamy problemy, w których
obie zmienne są wyznaczane z niepewnościami. Jeśli chcemy uzyskać wyniki
analityczne w formie zamkniętej, to nadal stosujemy najprostszą formę metody najmniejszych
kwadratów, a za zmienną niezależną (x) przyjmujemy wielkość znaną dokładnie
Wychodzi na to że które znamy dokladniej..?
27 maj 09:37
Robert: Ktoś wie?
27 maj 10:11
Robert: ?
27 maj 12:03
daras: żadnej nie znasz dokładnie, a któą przyjmiesz z a x,y twój wybór
to tylko konwencja nazewnicza x−zależna, y−niezależna
28 maj 09:30
pigor: ... , a dla mnie (sądzę, ze nie tylko)
argument
x funkcji
y=f(x) to zmienna
niezależna,
a jej wartość f(x)=
y to zmienna
zależna...

,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a więc, jeśli mówicie o prawie Ohma I=
1RU, gdzie R=const, a
1R − współczynnik proporcjonalności prostej, to
I= f(U) jest zależnością liniową typu y=ax (tej w matematyce), gdzie
U − zmienna
niezależna, a f(U)=
I − zmienna
zależna, no i tyle . ..
28 maj 13:11