niepewność
Kasia : Pomoc z analizową błędu!
Pomogłby mi ktoś z rozwiązaniem zadania? Chodzi mi o sposób rozwiązania..
Do wykonania doświadczenia chemicznego potrzebna jest objętość V= 600 cm3 wody destylowanej.
Student dysponuje szklaną walcową menzurką o wewnętrznej średnicy D = (8,0+− 0,1 cm),
wysokości H=16 cm oraz elektroniczną wagą kuchenną podającą mase z dokładnością Δ=5g. W
tabicach student odczytał gęstość ρ=0,99821 gm/cm3 wody dest. Wysokość h słupa wody student
mierzy linijką podziałkową Δ=0,1 cm. Ktorą z podanych nizej dwóch metod powinien wybrać
student aby najdokładniej wyznaczyć objętość?
Czy powinien postawić pusta menzurke na wadze a nastepnie ostrożnie wlewać wode aż do
odczytania masy?
27 maj 07:58
MQ: Błąd wyznaczenia objętości przy użyciu linijki jest ~20cm3, więc dokładniejsza będzie metoda z
wagą.
27 maj 08:46
daras: Metoda z waga jest 4x dokładniejsza.
27 maj 09:53