Wyznacz różnicę i sumę 10 wyrazów ciągu arytmetycznego
maja2323: Wyznacz różnicę i sumę 10 wyrazów ciągu arytmetycznego, w kkórym a1=10 i a3=−2
27 maj 01:24
jakubs: a
1=10
a
3=a
1+2r=−2
10+2r=−2
2r=−12
r=−6
Dalej już prosto
27 maj 01:25
maja2323: ale to S10 wyjdzie ujemne, czy to ma tak być?
27 maj 01:30
jakubs: Tak suma wyjdzie ujemna, bo
10+4+(−2)+(−8)+(−14)....
27 maj 01:32
maja2323: a podaj mi wynik?
27 maj 01:35
jakubs: No wysil się odrobinkę

Skorzystaj ze wzoru na sumę n wyrazów ciągu arytm. albo po prostu dokończ to co zacząłem w
poście z 1:32.
27 maj 01:38