limes
SweetGhost: lim(x→
∞)
x − sinxx + sinx =
pomoże ktoś?
27 maj 01:05
SweetGhost: ile wynosi wartosc sinx w ∞? czy to wgl mozliwe? i czy moge poprostu napisac ze sinxx = 1?
27 maj 01:08
SweetGhost:
x(1−sinxx)
lim (x→∞) −−−−−−−−−−−−− = [1−1/1+2] = 1/2 ?
x(1+sinxx)
27 maj 01:11
Domel:
| | x−sinx | | | |
limx→oo |
| = limx→oo |
| = |
| | x+sinx | | | |
27 maj 01:13
Domel: | | sinx | |
dla x→oo => |
| = ±0 bo sinx ma zmieniające się znaki ale zawsze jest w przedziale od |
| | x | |
−1 do 1 a x→oo to ułamek dowolnej liczby przez oo daje 0
27 maj 01:16
SweetGhost: ok, dzięki wielkie

właśnie doszłam do tego że mogę obliczyc sinx/x z tw. o 3 ciągach
27 maj 01:16
Domel: Masz rację
−1 < sinx < 1 /:x
dla x→oo
| | sinx | | sinx | |
0– < |
| < 0+ => |
| = 0 |
| | x | | x | |
27 maj 01:22