wzor bayesa
ewela: Spośród 4 strzelców dwóch trafia do celu z prawdopodobieństwem 1/3, jeden z p−stwem 1/2 i jeden
z prawdopodobieństwem 2/3.
Wybrany losowo strzelec strzelił do celu i nie trafił. Obl prawdopodobieństwo, że należał do
poszczególnych grup.
27 maj 01:04
wredulus_pospolitus:
proponuje drzewkiem to sobie rozpisać
27 maj 09:24
ewela: nie mogę sobie poradzic z tym zadaniem...drzewko...? moglby ktos rozwiazac?
27 maj 14:19
wredulus_pospolitus:
no ale w czym masz problem
27 maj 14:24
lolek: | | 2 | | 1 | |
w zadaniu jest |
| nie |
| |
| | 3 | | 2 | |
27 maj 16:00
Utem:
| | 1 | |
A− wylosowano strzelca z grupy z umiejętnością trafienia z prawd. |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
B− wylosowano strzelca z umiejętnością trafienia z prawd. |
| |
| | 2 | |
| | 2 | |
C− wylosowano strzelca z umiejętnością trafienia z prawd. |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
P(T')= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 2 | | 4 | | 3 | | 24 | |
| | P(T'∩A) | | | | 8 | |
P(T'/A)= |
| = |
| = |
| |
| | P(T') | | | | 13 | |
| | P(T'∩B) | | | | 3 | |
P(T'/B)= |
| = |
| = |
| |
| | P(T') | | | | 13 | |
| | P(T'∩C) | | | | 2 | |
P(T'/C)= |
| = |
| = |
| |
| | P(T') | | | | 13 | |
27 maj 16:37
lolek: no teraz mi się podoba...
27 maj 16:38
Mila:
Szkoda,że nie odróżniasz błędu merytorycznego od oczywistej pomyłki.
27 maj 16:43
ewela: skad sie wzielo przy A 1/2 , przy B i C 1/4 na drzewku?
27 maj 17:43
emu: z treści zdania...
27 maj 17:43
ewela: nie pytalam Ciebie, tylko osob ktora POMOGLA przy rozw
27 maj 17:57
ewela: już mam dosyć... zero pomocy
27 maj 17:59
ewela: pytam skad sie wzielo przy A 1/2 , przy B i C 1/4 na drzewku?
ostatni komentarz nie jest ode mnie
dziekuje osobom ktore pomogly i poswiecily swoj wolny czas
27 maj 18:02
bomba: | | 1 | | 1 | |
bo losujemy strzelców. jest ich 4. prawdop. wylosowania jednego to |
| . Przy A jest |
| |
| | 4 | | 2 | |
bo połączyliśmy w parę dwóch...
27 maj 18:04
Mila:
27 maj 18:51
ewela: jeszcze jedno pyt o wzór na prawdopodobieństwo warunkowe...
czy nie powinno być P(T' i A) / P(A)

?
27 maj 22:04
Mila:
Tak masz podane.
27 maj 22:08
ewela: P(T'∩B)/ P(T') tak jest podane
a w ogolnym wzorze zawsze widzialam:
P(A∩B) / P(/B)=P(A)
27 maj 22:14
Mila:
Popatrz na drzewko.
prawd.że nie trafił strzelec i jest z grupy A
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
prawd., że nie trafione do celu przez wszystkich}
27 maj 22:21
ewela: ok, już widzę, dziękuję
27 maj 22:43
Mila:
Prawdopodobieństwo warunkowe pomocne jest przy obliczaniu tego, że dane zdarzenie
wydarzy się pod warunkiem, że wydarzyło się inne zdarzenie.
Wzór Bayesa umożliwia przeprowadzenie tego rozumowania w drugą stronę, tzn. szacowanie
prawdopodobieństwa odwrotnego niż warunkowe.
Zapisz może trochę inaczej:
P(T') − prawd., że nie trafiono do celu ( liczymy jako całkowite)
P(A/T') − prawd., że nie trafił strzelec z grupy A
| | P(A)*P(T'A) | |
P(A/T')= |
| |
| | P(T') | |
prawd., że nie trafił strzelec z grupy A podzielone przez prawd., że nie trafione do celu przez
wszystkich}
To powinnaś wiedzieć z lekcji, wykładów.
| | 1 | | 2 | |
Ja oznaczyłam zadarzenie: T'∩A na gałązkach |
| i |
| . |
| | 2 | | 3 | |
Może postaraj się zrozumieć problem z drzewka.
27 maj 22:44
ewela: dziękuję, już rozumiem tego typu zad
mam jeszcze problem z zad typu kostka/moneta
gdy wypisuję prawdopodobienstwa poszczególnych zdarzeń i potem mam obliczyć np
P(A/B)
P(A' i B)
P(A i B)
to jak mam patrzeć czy zbiory/zdarzenia są rozłączne lub czy mają jakąś częśc wspólną?
27 maj 22:55
Mila:
Musiałabym znać zadanie.
27 maj 22:57
ewela: ale jakbym pytała czysto hipotetycznie
p(A)=5/18
p(B)=1275/1296
p(A iB)=?
p(A U B) =?
jak cos takiego rozwiazac?
27 maj 23:07
Mila:
Musisz napisać treść zadania , nie wiem co to za zdarzenia A i B.
Może jutro napisz zadania/
Dobranoc
27 maj 23:14
ewela: dobranoc
27 maj 23:14