Przesunięcia wykresu funkcji.
Piotr: Do wykresu f(x)= 2(x−p)2+q należy punkt (1,6) . Wyznacz p i q.
26 maj 23:14
Godzio:
Za mało treści.
26 maj 23:14
Piotr: Tyle było treści.
To jest ze zbioru MATeMAtyka 1 klasa ( LO) zakres podstawy i rozszerzony. Zad. 9/109 .
26 maj 23:17
Godzio:
A np. (1,6) nie jest wierzchołkiem, albo wektorem przesunięcia

?
Jeśli nie to
6 = 2(1 − p)
2 + q
6 = 2(1 − 2p + p
2) + q
6 = 2 − 4p + 2p
2 + q
2p
2 − 4p + q − 4 = 0
więcej nie da się zrobić.
26 maj 23:21
Piotr: No mogę o tyle uzupełnić zadanie , że były opcje...
A p=3 q=2
B p=−3 q=2
C p=3 q=−2
D p=−3 q=−2
Ale chciałbym to sam bez odpowiedzi zrobić.
P.S Ten punkt to nie wierzchołek .
26 maj 23:25
Godzio:
To już wiele wyjaśnia

Wstawiaj zatem odpowiedzi i sprawdź która spełnia równanie (myślę, że
wstawiając do pierwszego równania będzie najłatwiej i najszybciej)
26 maj 23:27
Piotr: Nie to jest zbyt proste w tym musi być głębszy sens
26 maj 23:35
Godzio:
Przykro mi, ale to jest bardzo proste
26 maj 23:36
Piotr: Rozwiązać to rozwiązałem podstawiając itd. Ale szukałem innego sposobu ...
26 maj 23:38
Piotr: ... ale dzięki za pomoc
26 maj 23:42