f
Lukas:
Jak narysować f(x)=|x2+3x|+1
x2+3x≥0
x(x+3)≥0
W jakich przedziałach się to rysuje ?
26 maj 23:06
kyrtap: y = x2 +3x −−−−−> (IyI) y = Ix2 + 3xI −−−−−> (Translacja o wektor [0,1] ) f(x)=|x2+3x|+1
26 maj 23:09
Lukas:
Nie chodzi o przesunięcie ja pytam jak to rozbić i narysować w przedziałach
26 maj 23:13
kyrtap: w jakich przedziałach chcesz rysować jeżeli wykres jest dla x ∊ R
26 maj 23:14
Godzio:
Jeśli koniecznie chcesz rysować w przedziałach:
(−∞,−3)
<−3,0>
(0,∞)
26 maj 23:15
kyrtap: masz y = x
2 + 3x = x(x+3) ⇒ x1 = 0 ⋀ x2 = −3
| | 0 −3 | | 1 | | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
p = |
| = 1 |
| ⋀ q = ( |
| )2 + 3 * |
| = |
| + |
| = |
| + |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
26 maj 23:18
Lukas:
Ok, dziękuję
26 maj 23:19
26 maj 23:19
Lukas:
Co Ty kytrap mi podajesz ?
26 maj 23:20
kyrtap: wierzchołek paraboli
26 maj 23:21
Lukas:
Wierzchołek paraboli to ja sam umiem policzyć
26 maj 23:21
kyrtap: to fajnie
26 maj 23:22
Lukas:
Trudno zebym nie umiał policzyć wierzchołka paraboli pisząc maturę w tym roku....
26 maj 23:23
kyrtap: chciałem pomóc
26 maj 23:24
Lukas:
Dziękuję ale ja pytałem tylko o przedziały a nie ow wierzchołek co gimnazjalista umie policzyć
26 maj 23:25
Godzio:
Myślę, że nie jeden maturzysta tego nie umie
26 maj 23:29
Lukas:
Ja Godzio za rok R chcę napisać i ogólnie pytam jak rysować takie funkcje w przedziłach, wiem,
że można narysować f(x)=x2+3x i potem odbić względem osi ox i do góry o 1 ale chodzi o to
jakie przedziały
(−∞,−3)
<−3,0)
<0,∞)
Można tak ?
26 maj 23:32
Godzio:
Gdzie domkniesz to już Twoja sprawa, funkcja jest wszędzie ciągła (tzn. rysujemy ją bez
odrywania pisaka od kratki) więc i tak wartości w −3 i w 0 w każdym przedziale będą takie same
26 maj 23:34
Lukas:

f(x)=|x
2−9|+|x
2−16| ?
? Jakie przedziały ?
1.(−
∞,−4)
2.<−4,−3)
3.<−3,3)
4.<3,4)
5.<4,
∞)
?
26 maj 23:38
Godzio: Tak.
26 maj 23:40
kyrtap: Jakim sposobem chcesz narysować ten wykres?
26 maj 23:41
Lukas:
W przedziałach.
26 maj 23:43
Lukas:
Dziękuję, przeanalizuję sobie to.
26 maj 23:47
Lukas:
f(x)=|x2−9|+|x2−16|
A jak bez przedziałów narysować ?
27 maj 17:21
kyrtap: chyba nie da się bez przedziałów ja stosuję w tym wypadku siatkę znaków nie wiem czy robiłeś
coś takiego?
27 maj 17:22
burak: jedno i to samo w końcu i tak rysuje się w przedziałach
27 maj 17:25
Lukas:
Czyli przedziały ehh
27 maj 17:32
kyrtap: Masz problem z nimi Lukas?
27 maj 17:32
Lukas:
Nie.
27 maj 17:37
kyrtap: Cieszę się
27 maj 17:37