:)
Mario: Wiedząc, ze liczby x + y, 3x + 2y +1, x
2 + 4y + 5x, 7x + 7 są kolejnymi wyrazami
ciągu arytmetycznego, obliczyć dla jakich x ten ciąg jest rosnący.
Jak to sie robi
26 maj 23:03
Godzio:
a,b,c, − ciąg arytmetyczny ⇒ 2b = a + c
Rosnący: a < b < c
2 * (3x + 2y + 1) = x + y + x
2 + 4y
2 * (x
2 + 4y + 5x) = 3x + 2y + 1 + 7x + 7
x
2 − 5x + y − 2 = 0 ⇒ y = − x
2 + 5x + 2
2x
2 + 6y − 8 = 0
Sprawdź rachunki i dokończ liczyć.
x + y < 3x + 2y + 1 < x
2 + 4y + 5x < 7x + 7
0 < 2x + y + 1 ⇒ y > − 2x − 1
| | 1 | |
0 < x2 + 2x + 2y + 1 ⇒ y > − |
| (x + 1)2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
0 < − x2 + 2x − 4y + 7 ⇒ y < − |
| (x − 1)2 + 2 |
| | 4 | |
Teraz bym to graficznie rozwiązał, znalazł część wspólną i sprawdzić czy (x,y) należą do tych
obszarów
26 maj 23:11
Mario: Wiem,ze a2−a1>0,wzorki na ciag itd.,ale tu mi przeszkadza niewiadoma y (
26 maj 23:13
Mario: ooo,zaraz sproboje
26 maj 23:14
Mario: Skad sie wziely ostatnie trzy zapisy?
i na poczatku musimy jeszcze dopisac +5x
26 maj 23:30
Godzio:
a < b < c < d więc
a < b i b < c i c < d −− stąd.
(co do początku popraw sobie)
Generalnie wyznaczanie obszaru jest już lekko "nadprogramowe".
Wyznaczenie konkretnych par (x,y) i wstawienie do ciągu da nam już odpowiedź "na oko" czy jest
rosnący czy malejący
26 maj 23:32
Mario: nie szkodzi,ze prosza mnie zn x,dla dla ktorych ciag jest rosnacy?
26 maj 23:39