Jak rozłożyć wielomian
Radek: Jak rozłożyć wielomian
n3−5n2−5=x2(x−5)−5 jakieś inne pomysły ? Bo muszę udowodnić, że jeden ma wyraz równy 0
Dziękuje za pomoc
26 maj 22:57
pigor: ..., nie pytaj się jak to rozłożyć, bo wcale nie jestem pewien,czy to
potrzebne jak nie widzę oryginalnej treści zadania, a więc jak chcesz
abym się ..

pochylił nad nim dawaj dokładnie przepisaną treść zadania.
26 maj 23:39
razor: f(5) = 125−125−5 = −5
f(6) = 216−180−5 = 31
Funkcja ta jest ciągła (ale tego chyba nie musisz udowadniać), i ma pierwiastek w przedziale
(5,6)
26 maj 23:51
pigor: ...,
n3−5n2−5= x2(x−5)−5 ⇔ n3−x3−5n2+5x2= 0 ⇔
⇔ (n−x)(n2+nx+x2)−5(n−x)(n+x)= 0 ⇔ (n−x)(n2+nx+x2−5n−5x)= 0 ⇔
27 maj 00:32