Pytanko
dyzio: Zbadaj, która z funkcji określonych w zbiorze R, jest rosnąca, a która malejąca
f(x) = 3 − 8x
Zacząłem to robić tak:
Z: f(x) = 3 − 8x
D = R, A ⊂ D
x1, x2 ∊ A, gdzie x1 < x2
Z: f(x1) > f(x2)
Dowód:
f(x1) − f(x2)= (3 − 8x1) − (3 − 8x2) = − 8x1 + 8x2 = −8(x1 − x2)
mógłby mnie ktoś pokierować co dalej z tym ? Chodzi mi o uzasadnienie.
26 maj 22:52
Godzio:
x1 < x2 ⇒ x1 − x2 < 0
−8 * (x1 − x2) > 0 ⇒ f(x1) − f(x2) > 0 ⇒ f(x1) > f(x2)
Stąd funkcja jest malejąca
26 maj 22:54
dyzio: oki dzięki
26 maj 22:56
dyzio: jeszcze jedno pytanko ta sama treść zadania.
Poniższe zadanie jest rozwiązne poprawne ?
Z: f(x) = 5x − 3
D = R, A ⊂ D
x1, x2 ∊ A, gdzie x1 < x2
Z: f(x1) > f(x2)
Dowód:
wychodzi: 5 (x1 − x2)
x1 < x2 ⇒ x1 − x2 < 0
5 * (x1 − x2) < 0 ⇒ f(x1) − f(x2) < 0 ⇒ f(x1) < f(x2)
26 maj 23:05
Godzio:
Tak
26 maj 23:12
dyzio: oki fajnie
26 maj 23:14