współrzędne
proszę o pomoc! : punkty B (2,0) i C (12,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o przeciwprostokątnej BC.
Wierzchołek A leży na prostej o równaniu y=x . Oblicz współrzędne punktu A
26 maj 22:35
Mila:

k: y=x
A=(x,x) i BA⊥AC
Srodek BC:
| | 1 | |
Kreślimy okrąg o środku w punkcie s i promieniu r= |
| |BC|=5 |
| | 2 | |
∡BAC=90
o jako wpisany w okrąg oparty na średnicy
∡BA'C=90
o jako wpisany w okrąg oparty na średnicy
Znajdujemy wsp. punktów przecięcia okręgu i prostej
(x−7)
2+y
2=5
2
y=x
x
2−14x+49+x
2=25
dokończysz?
26 maj 22:58
pigor: ..., punkty
B (2,0) i C (12,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC
o przeciwprostokątnej BC. Wierzchołek A leży na prostej o równaniu
y=x . Oblicz
współrzędne punktu A.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub np. tak: z warunków zadania
A=(x,y)=
(x,x)=? i AB=[2−x,−x], AC=[12−x,−x],
wektory
AB⊥AC ⇔ ABoAC=0 ⇔ [2−x,−x]o[12−x,−x]=0 ⇔ (2−x)(12−x)+x
2=0 ⇔
⇔ 24−14x+x
2+x
2=0 /:2 ⇔
x2−7x+12=0, stąd i z wzorów Viete'a ⇔
⇔
x=3 v x=4 , a więc
A=(3,3) lub
A=(4,4) − szukany
wierzchołek A.
26 maj 23:19
Mila:
No i tak nas olał. A prosi o pomoc.
26 maj 23:38
pigor: ..., a ja już się na to...

uodporniłem i nawet
jest mi z tym dobrze, bo chociaż nie zawraca mi de...
26 maj 23:45