Obliczanie miejsca zerowego
dyzio: Funkcja f jest opisana za pomocą wzoru. wyznacz miejsca zerowe tej funkcji.Pamiętaj o
określeniu dziedziny.
f(x) = x6 − 4x5 + 4x4x3 − 6x2 + 12x − 8
Zacząłem liczyć D.
(x − 2)3≠0
x−2 ≠ 0
x ≠ 2
D = R − {2}
Pomógł by ktoś dalej ?
26 maj 22:06
sushi_ gg6397228:
tam nic nie widac na tej kresce ułamkowej
26 maj 22:08
bezendu:
Ale paskudnie to zapisałeś do ułamków duże U !
26 maj 22:08
dyzio: źle widać

licznik x
6 − 4x
5 + 4x
4
mianownik: x
3 − 6x
2 + 12x − 8
26 maj 22:09
dyzio: sorki
26 maj 22:09
sushi_ gg6397228:
to licznik−−> coś przed nawias i potem z górki
26 maj 22:10
asdf: no to lecisz:
mianownik ≠ 0 (juz w podstawowce mi mowili, ze nie mozna dzielic przez zero wiec nie wiem w
czym jest problem)
26 maj 22:10
dyzio: D wyznaczyłem tylko mam problem z przyrównaniem licznika do 0 i działaniem na ułamkach.
26 maj 22:12
dyzio: x6 − 4x5 + 4x4 = 0
26 maj 22:12
dyzio: i co dalej ?
26 maj 22:12
kyrtap: x4 wyciągnij przed nawias
26 maj 22:13
bezendu:
x3−6x2+12x−8≠0
(x−2)3≠0
D=R\{2}
x6−4x5+4x4=0
x4(x2−4x+4)=0
x4(x−2)2=0
X=0∊D i x=2∉D
26 maj 22:13
dyzio: działaniem na potęgach*
26 maj 22:13
dyzio: dzięki
26 maj 22:13
Radek: x4(x2−4x+4)=x4(x−2)2
26 maj 22:14
5-latek: skoro wyznaczyles dziedzne to x6−4x5+4x4=0 to x4(x2−4x+4)=0 to x4=0 lub x2−4x+4=0 i to
rozwiaz i porownaj rozwiazania z dziedzina
26 maj 22:15
Eta:
x≠2
| | x4(x−2)2 | | x4 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | x−2)3 | | x−2 | |
f(x)=0 ⇔x=0
26 maj 22:16