limes
Gran: Prosiłbym o pomoc z limn→∞ 5n/[(1+3n)*n]
Sorry za taką formę, ale gdy chciałem zrobić ułamek, to nie łapał mi potęgi w mianowniku.
26 maj 22:06
sushi_ gg6397228:
i co zaproponujesz ?
26 maj 22:08
26 maj 22:08
Gran: nom, tak, tak, nie wiem czemu, ale mi ucinało tą n−tą potęgę w mianowniku. : )
26 maj 22:11
ICSP: mianownik to :
(1 + 3
n) * n
czy może
(1 + 3
n)
n
?
26 maj 22:32
Gran: mianownik to (1+3n) * n
26 maj 22:35
ICSP: | | an+1 | |
Jeżeli lim | |
| | = q to |
| | an | |
1
o q < 1 ⇒ lim a
n = 0
2
o q > 1 ⇒ lim a
n = +
∞
26 maj 22:57