OBLICZYĆ
prosi o zadanie: oblicz :
√((3*(cos2(x)+1))*(sin2(x)+1)−(3*cos2(x))) wszystko dzielone przez (sin2(x)+1)
26 maj 21:42
sushi_ gg6397228:
a jakiś własny wkład?
26 maj 21:44
prosi o zadanie: może ktoś ambitny i z większa wiedza mógłby mi pomóc bo do tego momentu to ja doprowadziłam to
równanie... wiec prosze o wyrozumiałość, skorko sushi
ggxxx nie potrafi zrobić to może niech
nie udziela zbednych odpowiedzi
26 maj 21:47
prosi o zadanie: 
dlaczego nikt nigdy mi nie pomoże przy rozwiąznaiu zdania

hehe czy tylko ja mam tak
trudne zadania

:( ze nikt sie ich nie podejmie
26 maj 22:04
Mila:
Zapiszę ułamek bez pierwiastka, bo nie wiem czy dobrze odczytuję
| ((3*(cos2x+1))*(sin2x+1)−(3*cos2x)) | |
| = |
| sin2x+1 | |
Tak ma być pod pierwiastkiem?
26 maj 22:24
prosi o zadanie: tak jest tak ma być


dziekuje za zainteresowanie

!
26 maj 22:46
Mila:
No to niewiele się uprości to wyrażenie.
pod pierwiastkiem:
| 3*(sin2x*cos2x+cos2x+sin2x+1)−3 cos2x | |
| = |
| sin2x+1 | |
| | 3(sin2x cos2x+2)−3cos2x | |
= |
| = |
| | sin2x+1 | |
| | 3sin2x cos2x+6−3cos2 | |
= |
| = |
| | sin2x+1 | |
| | 3cos2(sin2x−1)+6 | | 6−3cos4x | |
= |
| = |
| |
| | sin2x+1 | | 1+sin2x | |
Wracamy do pierwiastka:
D:
1+sin
2x>0 dla x∊R , bo sin
2x≥0
6−3cos
4x≥0⇔
−3cos
4x≥−6⇔
cos
4x≤2 , to prawda dla każdego x∊R bo 0≤cos
4x≤1
A w ogóle to jakie miałeś polecenie w książce do tego zadania?
Bo możliwe jeszcze inne przekształcenie.
26 maj 23:16