c
Lukas:
Znajdź te wartości parametru a, dla których równanie (2−0,5x)(2x−a)=0 ma dwa rozwiązania takie,
że większe z nich jest mniejsze od 5 ?
x2−(4+0,5a)x+2a=0
Δ>0
i co jeszcze ?
Chodzi tylko o podanie założeń
26 maj 21:34
Piotr 10: Wpierw wylicz już jedno m0
26 maj 21:35
Piotr 10: i zastanow sie dalej nad warunkami
26 maj 21:35
Lukas:
2−0,5x=0
x=4
26 maj 21:36
Piotr 10: x=4 v x=0,5a
10 2*4−a≠0
to warunek konieczny
I przypadek
0,5a > 4 ⋀ 0,5a < 5
lub
II przypadek
0,5a < 4
26 maj 21:48
Lukas:
Ja z tego zadania wgl nic nie rozumiem
26 maj 22:17
Eta:
uwzględniając warunek zadania
i lub i
rozwiąż te układy i podaj sumę rozwiązań.......
odp: a∊[(−
∞,10) \ {8}]
26 maj 22:28
Lukas:
A czemu nie można do postaci ogólnej i potem x1 i x2 ?
26 maj 22:32
Eta:
a*b=0 ⇔ a=0 v b=0
(2−0,5x)(2x−a)=0 ⇔ 2−0,5x=0 v 2x−a=0
26 maj 22:33
Eta:
Jeżeli masz równanie w postaci iloczynowej (x−2)*(x+4)=0
to też będziesz liczyć deltę?
26 maj 22:35
Eta:
26 maj 22:35
kyrtap: Eta opanowanie wypij
26 maj 22:35
Eta:
Przed chwilką piłam soczek z czarnej porzeczki
26 maj 22:36
kyrtap: w takim razie na zdrowie
26 maj 22:37
Lukas:
No nie, wgl nie rozumiem już zadań coraz wieksze problemy mam z niektórymi
26 maj 22:39
Lukas:
Jakie układy mam rozwiązać ?
26 maj 22:47
pigor: ..., znajdź te wartości parametru a, dla których równanie
(2−0,5x)(2x−a)=0
ma dwa rozwiązania takie, że większe z nich jest mniejsze od 5 ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., no to ja w swojej ...

szuf... widzę to z warunków zadania tak :
(2−0,5x)(2x−a)=0 ⇔ 2−0,5x=0 /*2 v 2x−a=0 ⇔ 4−x=0 v 2x=a ⇔
⇔ x=4 v x=
12a , przy czym
5 >4 >12a v
5 >12a>4 /*2 ⇔ 10 >
8 >a v
10 >a >8,
czyli
a∊(−∞;8) U (8;10) − szukany
zbiór wartości parametru
a. ...

.
26 maj 22:51
Eta:

1/ a>8 2/ a<8
i ⇒a∊(8,10) lub
a<10
to a∊ .........
26 maj 22:52
Eta:
Ooo ...
pigor wyskoczył z "szuflady"
26 maj 22:53
Lukas:
A ten warunek co podał Piotr ? a gdzie Δ>0 ?
26 maj 22:54
Eta:
Zostawiam odpowiedź
pigorowi ........ bo się.........
26 maj 22:55
Lukas:
?
26 maj 22:59
pigor: ... te warunki
x1≠x2 i Δ>0 nie są mi potrzebne, bo
"siedzą" (spełnione są) już w moich nierównościach spełniających
koniecznie i dostatecznie warunki zadania ...

i tyle.
26 maj 23:32