bazy
zadanie: | | | | | | | | | |
a) znajdz baze przestrzeni lin{ | , | , | , | }. |
| | | | | |
b) uzupelnij otrzymany w punkcie a) uklad wektorow do bazy M
2x2.
baza jest wtedy jezeli uklad wektorow jest liniowo niezalezny i generuje dana przestrzen
bylo podobne zadanie gdzie nalezalo sprawdzic czy podany uklad wektorow jest baza
ale tutaj trzeba ja znalezc (czyli musze miec wektory liniowo niezalezne i generujace)
jak je znalezc?
jakies wskazowki?
26 maj 20:59
zadanie: ?
26 maj 21:52
WueR:
Zauwaz, ze nasza przestrzen jest okreslona przez jakies generatory, tzn. te wektory rozwazana
przestrzen juz generuja. Skoro tak, to nalezy juz tylko sprawdzic, czy nie jest ich za duzo
[bo jezeli tak, to jeden lub wiecej z nich mozna przedstawic za pomoca kombinacji liniowej
pozostalych − a to psuje juz liniowa niezaleznosc − co jest wbrew definicji bazy].
26 maj 23:16
WueR:
Wazne, zeby wiedziec, ze baza to minimalny w sensie zawierania zbior generatorow danej
przestrzeni, tzn. jest to zbior o jak najmniejszej ilosci wektorow, ktore jeszcze te
przestrzen generuja.
26 maj 23:18
zadanie: dziekuje
26 maj 23:47
zadanie: a w jaki sposob sprawdzic czy nie jest ich za duzo?
26 maj 23:51
WueR: Sprawdzamy ile wsrod nich jest liniowo niezaleznych [bo tylko wektory liniowo niezalezne tworza
baze danej przestrzeni].
26 maj 23:53
zadanie: czyli trzeba ulozyc rownanie ? av1+...+dv4=0 i jezeli a=b=c=d=0 to beda liniowo niezalezne
27 maj 00:12
zadanie: ?
27 maj 07:56
WueR:
Jesli v1,...,v4 to wektory z rozwazanej powloki, to tak. Chociaz nie jest to jedyna metoda. A
tak na powaznie, to radzilbym cofnac sie troche i powtorzyc liniowa niezaleznosc przed
zabieraniem sie za bazy.
27 maj 18:50
zadanie: a jaka jest jeszcze inna metoda?
27 maj 20:46
zadanie: a moglbym prosic o rozwiazanie tego zadania?
nie to, ze mi sie nie chce robic bo i tak sie musze tego nauczyc
chcialbym zobaczyc na przykladzie jak to wyglada z macierzami bo jak sa same wektory to jakos
lepiej to widze
27 maj 21:19
Krzysiek: przecież to jest praktycznie to samo tylko zapis inny...
| | | |
zapisz sobie np. | jako [1,2,0,1] i sprawdź liniową niezależność wektorów zamiast |
| | |
macierzy...
27 maj 21:21