Funkcja
Mariolaa:
Jest malejąca dla x∊(−
∞,1) i x∊ (1,+
∞)
A=(9,2
12) należy do wykresu
Oblicz a, b , c i narysuj wykres
NApewno a= 2 to wiem z powyższego wzoru.
26 maj 20:50
Piotr 10: gdzie masz a we wzorze funkcji f(x) ?
26 maj 20:51
Mariolaa: a=2
26 maj 20:53
Piotr 10: Jeśli wyznaczyłaś parametr a nie mając go w ogóle we wzorze funkcji f(x) to rządzisz
26 maj 20:54
Piotr 10: Może chodzi Ci o postać ogólną
26 maj 20:54
Piotr 10: wtedy a jest równe 2, tak jak piszesz
26 maj 20:55
Mariolaa: Właśnie też się na początku dziwiłam ,bo obok właśnie tak dziwnie mi napisała a=2(poza wzorem)
,ale tak czy siak parametr a jest gotowy .
Nauczycielka powiedziała ,że a=2 w wzorze i trzeba obliczyć pozostałe parametry
26 maj 20:59
Piotr 10: Ok, to lecimy dalej
teraz zajmujemy się parametrem c, dość łatwo go wyznaczyć
Jak widzimy 1∉Df
Przyjmujemy za x=1 ( patrz mianownik , 'dół' )
1+c=0
c=−1
Więc c =−1 i zauważ, że jeśli x=1, to
1 + (−1) = 0 a przez zero nie można dzielić
26 maj 21:01
Piotr 10: Teraz to już łatwiutko wyznaczyć parametr b wystarczy podstawić za x=9 a za f(x)=2,5 i tyle..
26 maj 21:04
Mariolaa: Dziękuje za pomoc
26 maj 21:05