PW:
Ω = {(1,1,1,1), (1,1,1,2), (1,1,2,1), (1,2,1,1),(2,1,1,1), (1,1,1,3), (1,1,3,1), (1,3,1,1),
(3,1,1,1), ..., (6,6,6,6)}
Wszystkich nie wypiszemy, bo sen nas zmorzy, ale zrozumiemy, że na każdym z 4 miejsc w ciągu
może być każdy z 6 możliwych wyników, tak więc |Ω| = 6•6•6•6 = 6
4 =
1296.
A − "wypadły o najwyżej dwie jedynki", czyli
A − "wypadły dokładnie dwie jedynki lub dokładnie jedna jedynka lub na żadnej kostce nie
wypadła jedynka".
Liczymy tak:
− jeśli w ciągu 4 liczb mają być dwie jedynki, to wybieramy dwa miejsca spośród czterech (na te
jedynki), a na pozostałych 2 miejscach mogą być dowolne liczby spośród 5 pozostałych, stąd
− jeśli ma być dokładnie jedna jedynka, to wybieramy dla niej 1 miejsce spośród 4, a na
| | | |
pozostałych 3 miejscach umieszczamy dowolne liczby spośród 5 pozostałych, stąd | •53; |
| | |
− jeśli nie ma być w ogóle jedynek, to na 4 możliwych miejscach będą liczby z 5−elementowego
zbioru (2,3,4,5,6}, takich możliwości jest 5
4.
Według (1) jest więc
|A| = 6•25 + 4•125 + 625 = 1275.
Sprawdzamy innym sposobem.
A' − "wypadły 3 lub 4 jedynki"
|A'| = 4•5 + 1 = 21
Tym razem myślimy:
− trzy jedynki w ciągu 4 liczb można umieścić na 4 sposoby, z każdym takim sposobem na
pozostałym miejscu może wystąpić jedna z 5 pozostałych liczb, stąd 4•5
− cztery jedynki mogą pojawić się tylko na jeden sposób: (1,1,1,1).
Sprawdzenie: 1275 + 21 =
1296 (nie ma pomyłki), przy okazji widać że liczenie A' było
łatwiejsze, po kilkunastu zadaniach nabiera się wprawy w podejmowaniu decyzji − liczyć A czy
A'.