Pokazać że
tomek2: Pokazać że arsin x + arccos x =π2
arctg x + arcctg 1x =π2sinx
5 lis 18:56
AS:
Zad 1.
arcsin(x) + arccos(x) = π/2
sin(y) = cos(π/2 − y) = x
Z def. funkcji cyklometrycznych mamy
y = arcsinx(x) , π/2 − y = arccos(x)
π/2 − arcsin(x) = arccos(x) czyli
arcsin(x) + arccos(x) = π/2
Zad 2.
| | 1 | |
Wykaże najpierw. że arcctg( |
| } = arctg(x) |
| | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Przyjmuję arcctg( |
| } = p ⇒ ctg(p) = |
| ⇒ x = |
| = tg(p) |
| | x | | x | | ctg(p) | |
| | 1 | |
p = arctg(x) czyli zachodzi arcctg( |
| } = arctg(x) |
| | x | |
W takim razie do wyliczenia mamy
arcctg(x) + arctg(x)
Podobnie jak w zad 1.
ctg(y) = tg(π/2 − y) = x
Z def. funkcji cyklometrycznych mamy
y = arcctg(x) , π/2 − y = arctg(x)
π/2 − arcctg(x) = arctg(x) i ostatecznie
arcctg(x) + arctg(x) = π/2 lub w wersji pierwotnej arcctg(x) + arcctg(1/x) = π/2 n.n.d.
Uwaga: W zadaniu musi być błąd,sinx jest niepotrzebny
6 lis 08:53
michal: w pierwszym użyj twierdzenia Lagrange'a...
Dziedzina, pierwsza pochodna, f(0)
2 gru 19:47