oblicz
Tomi : oblicz sin2α i cos2α, jezeli sinα=1/3 i α∊(π/2;π)
26 maj 20:20
Eta:
| | π | |
α∊( |
| ,π) to cosα<0 , cosα= −√1−sin2α=........ |
| | 2 | |
sin(2α)= 2sinα*cosα=......
cos(2α)= 1−2sin
2α=.........
26 maj 20:44
pigor: ..., otóż np. tak : z własności funkcji trygonometrycznych
kąta skierowanego (uogólnionego)
sinα= 13=
yr i α∊II ćwiartki ⇒
⇒ y=k i
r=3k i x<0 ⇒ x
2=r
2−y
2=9k
2−k
2=8k
2 i x<0 ⇒
x= −2√2k,
stąd cosα=
xr , czyli
cosα= − 23√2, zatem
sin2α= 2sinαcosα=2*
13*(−
23√2)=
− 49√2, zaś
cos2α= cos
2α − sin
2α=
89 −
19 =
79 . ...
26 maj 20:48