funkcja wykładnicza i logarytmiczna
Marta : Naszkicuj wykresy funkcji f(x)= 3x − 1 i g(x)= (1/2) x−2. Odczytaj z wykresu, dla jakich
argumentów f(x)<g(x).
26 maj 19:45
bezendu:
26 maj 19:50
5-latek: Wykres funkcji f(x)=3
x−1 powstaje po przesunieciu wykresu funkcji f(x)=3
x o wektor [0 −1]
czyli o jedna jednostke w dol
wiec przeciez potrafisz narysowaxc wykres f(x)=3
x i przesun go o ten wektor
| | 1 | |
Tak samo zrob z funkcja g(x) tutaj musisz przesunac g(x)= |
| x o wektor [0 −2] |
| | 2 | |
26 maj 19:51
jakubs:

f(x)=3
x −1 <− zielony
| | 1 | |
g(x)=( |
| )x −2 <− czerwony |
| | 2 | |
26 maj 19:52
5-latek: | | 1 | |
Oczywiscie ma byc g(x)= |
| x |
| | 2 | |
26 maj 19:52