Wykaż monotoniczność ciągu
asiasiasia: wykaż, że ciąg ( an ) jest ciągiem rosnącym, jeśli:
a) an = √3 +1
b) an = n+1 / n+3
c) an = n2 − n − 2
26 maj 19:36
26 maj 19:38
Saizou : a) c. stały
b,c) sprawdź an+1>an
26 maj 19:38
asiasiasia: b) wyjdzie malejący? czy mam źle?
26 maj 19:50
Mila:

b)
I sposób − wykres funkcji:
Funkcja
f(n) jest rosnąca dla n∊N
+, zatem a
n jest ciagiem rosnącym
II sposób
Badamy znak różnicy: a
n+1−a
n
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)*(n+3)−(n+1)*(n+4) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| = |
| | n+4 | | n+3 | | (n+4)*(n+3) | |
| | 2 | |
= |
| >0⇔ciąg an jest rosnący |
| | (n+3)*(n+4) | |
26 maj 20:26