Rozwiąż równanie:
SobieSki: sinx−cos2x=0
26 maj 19:35
kyrtap: cos2x = 1 − 2sin
2 x
sinx − 1 + 2sin
2 x = 0
2sin
x + sinx − 1 = 0
sinx = t ⋀ t∊<−1,1>
2t
2 + t − 1 = 0
Δ = 1 − 4 * 2 * (−1) = 9,
√Δ = 3
| | 1 | |
(t = −1 ⋁ t = |
| ) ⋀ t∊<−1,1> |
| | 2 | |
26 maj 19:47
bezendu:
sinx−cos2x=0
sinx−(1−2sin2x)=0
sinx−1+2sin2x=0
2sin2x+sinx−1=0
t=sinx t∊<−1,1>
2t2+t−1=0
dokończ
26 maj 19:47
jakubs: cos2x=cos2x−sin2x
sinx−(cos2x−sin2x)=0
cos2x=1−sin2x
sinx−(1−sin2x)+sin2x=0
2sin2x+sinx−1=0
dalej sinx=t ; t∊<−1,1>
I rozwiązujesz równanie kwadratowe:
2t2+t−1=0
26 maj 19:47
bezendu:
Ale się Was tu zleciało
26 maj 19:48
jakubs:
26 maj 19:48
Marllena: Wielkie dzieki
26 maj 19:49
kyrtap: | | π | | π | | 5 | |
x = − |
| + 2kπ ⋁ x = |
| + 2kπ ⋁ x = |
| π +2kπ, gdzie k∊C |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
26 maj 19:49