Iloczyn czynników liniowych
Paweł: Wykaż, że jeśli wielomian trzeciego stopnia w(x) = ax3 + bx2 + cx + d można przedstawić w
postaci iloczynu czynników liniowych:
w(x) = a(x−x1)(x−x2)(x−x3)
to zachodzą związki :
x1+x2+x3= −ba ; x1*x2*x3 = −da ; x1*x2+x1*x3+x3*x3 = ca
26 maj 19:34
Saizou :
wymnóż ten wielomian z x i przyrównaj wielomiany xd
btw. są to wzory Viete'a dla równanie 3−stopnia
26 maj 19:36
bezendu:
ax
3+bx
2+cx+d=a(x−x
1)(x−x
2)(x−x
3)
ax
3+bx
2+cx+d=ax
3−a(x
1+x
2+x
3)x
2+a(x
1x
2+x
1x
3+x
2x
3)−a(x
1x
2x
3)
−a(x
1x
2x
3)=d / :−a
−a(x
1+x
2+x
3)=b /:−a
a(x
1x
2+x
1x
3+x
2x
3)=c /a
C.N.W
26 maj 19:45
Saizou : bezendu ale to nie była dla ciebie robota xd
26 maj 19:47
bezendu:
Nudzi mi się
26 maj 19:48
Saizou : a chcesz zadanko za finansów ?
26 maj 19:50
bezendu:
Nie znoszę finansów, procentów składanych i lokat ! Fuu brzydzę się tym !
26 maj 19:50
Saizou : to czas polubić xd
26 maj 19:51
bezendu:
Czemu ?
26 maj 19:55
bezendu:
Z tego co pamiętam to będzie Twoja działka a nie moja
26 maj 19:56
Saizou : nie wiem, żeby cię w banku nie orżnęli

w pierwszym kwartale inflacja wynosiła 2% w skali roku, w drugim 1%, w trzecim 1,5% a w
czwartym 2%. Jaka była inflacja roczna
26 maj 19:57
Saizou : ale ja nigdy nie mówiłem że chcę iść na studia finansowe
26 maj 19:57
bezendu:
Jak widzę takie zadania to mnie odrzuca więc nie będę tego liczył !
26 maj 19:59
Saizou : leń
26 maj 20:01
pigor: ...
1+ir=1,02*1,01*1,015*102%= 106,66% ⇒
ir = 6,7% . ...
26 maj 20:17
Saizou :
pigor niestety źle
26 maj 20:25
Piotr 10: 1,6% ?
26 maj 20:30
Saizou :
26 maj 20:30
Piotr 10:
26 maj 20:31
pigor: ..., no tak ...

"zapomniałem", że to kwartały a więc jeszcze raz :
1+i
r = 101,5%*100,25%*100,375%*100,5%= 101,6347% ⇒
ir= 1,63% ..
26 maj 22:15